Klädsel i Telmar

Telmarerna bär masker eftersom de inte vill vredga sanningarnas och känslornas gudom mera. En telmar gör alltid sin mask själv i samband med sitt klanval. Maskens form och dekorationer fungerar i samhället ofta som en indikation för vilken klan man hör till, medan den inom klanen fungerar som en indikation på yrke eller status. T.ex. Benristarna tenderar att ha en mask som täcker mer av ansiktet än Mossans Dolda, som i sin tur täcker relativt lite av sitt ansikte.

Dekorationer kan vara mönster på masken, t.ex. så kallade “blodslinjer” på Blodsstenens masker, eller dekorativa stenar som hänger från lädersnören. Vissa som använder masker som täcker övre delen av ansiktet använder även en slöja för att täcka nedre halvan av ansiktet.

De masker som tydligt skiljer sig från andra är shamanernas. De täcker även sitt hår med en man av nast-päls. Oftast är manen grå-vit, men helvita, bruna och enstaka svarta förekommer.

Maskerna görs oftast med läder som grund, och använder inslag av andra material. Grunden kan dock göras av metall eller trä, eller i enstaka fall av tunnare tyger. Dekorationer kan vara allt från (ädel)stenar till pälsbitar.

Klaner 2

Från vänster till höger: Spetsens vassa kanter, Benristarna, Den glödande kronan

Klädstilen i telmarernas underjordiska samhälle varierar en del mellan klanerna, men vissa drag har klanerna ändå gemensamt. Assymetri är ett av dessa drag. De flesta telmarer föredrar att på sätt eller annat klä sig assymetriskt. Ofta betyder det att deras uwagis (omlottsrock som hålls fast med en obi, se bilderna) har endast en ärm eller att den ena ärmen är fastlindad runt underarmen, men det kan också synas på mindre sätt som t.ex. i dekorationer på masken.

Vilka färger man har på sina kläder beror på vilken klan man hör till. Många använder inslag av färger som “tillhör” andra klaner, men då inte till stora saker. Här följer en lista på de mest frekvent använda färgerna i varje klan:

Den Glödande Kronan: beige, gul-orange
De Sanningsseende: Vit, blå
Blodsstenen: röd
Spetsens Vassa Kanter: lila, svart
Benristarna: beige
Mossans Dolda: matt grön

Grå är en färg som används av alla klaner, även om vissa klaner använder mer av den än andra, t.ex. Mossans Dolda, eftersom det är en färg som gör det lättare att röra sig osedd i grottsystemen.  Vitt används också av många, speciellt till lindor, även om de kan vara andra färger.

Det vanligaste sättet att klä sig är att ha byxor och en uwagi. Ofta bär telmarerna även en haori (knälång, öppen rock med eller utan ärmar) över uwagin. För det mesta används en obi (ett bälte) för att hålla fast uwagin och haorin. Byxorna lindas ofta fast runt vaderna.

Kjolar förekommer och används av båda könen, men vanligare än kjolar är hakamas eftersom de flesta telmarer föredrar den större rörlighet sagda plagg påstås ge. Västar används också, men de är inte nära på lika vanliga som haoris.

En vanlig accessoar är halsdukar. De anses vara både praktiska och dekorativa eftersom de kan bäras på flera olika sätt.

Klaner 1

Från vänster till höger: De Sanningsseende,Mossans dolda, Blodstenen

De material som främst används till kläder är nastull och krix. Spets används också, men främst i dekorativt syfte. Krix är en vanligt förekommande och odlad växt. Rötterna innehåller fibrer som används för att spinna tråd och väva allt från tunna till grovare tyger. (Dessa tyg påminner om bomull.) Spetsen fås från en så kallad “vävare”, en insekt som väver hållbara nät som kan användas till kläder, eller för den delen till masker.

När det kommer till fötterna så finns det två alternativ i dagens samhälle, och båda är ungefär lika vanliga. Det ena är att gå barfota med tygremsor lindade runt vaderna och fötterna. Det andra är låga skor. Stövlar är något som egentligen inte använts sedan telmarerna levde på Ovanjord.

Smycken är något som varierar väldigt mycket hur man använder dem. Vissa anser att det räcker med de dekorationer som används på masken, medan andra tycker om att använda halsband och armband och allt de får tag på eller kan tillverka. Vissa använder bara smycken vid speciella tillfällen. Något som många märkt är att många som använder smycken hör till Den Glödande Kronan. Utomstående vet inte riktigt om det bara är en tillfällighet eller om det hör till klanens stil.

Många telmarer har långt hår, och  sätter då oftast upp det i en knut. Att sätta upp allt hår i en fläta är mindre vanligt, medan dekorativa små flätor är vanligt. Huvudbonader är inte speciellt vanliga. Vanligare är att man har en mask som täcker en del av håret, eller en halsduk som man knyter eller virar runt huvudet på sätt eller annat.

 

Text och bild: Linn Törnqvist

Annonser