Flora och fauna

Här finns texter om olika djur och växter man kan hitta i underjorden.

Klippsylen och sylisnektar
av Anders Karls

Klippsylen är en fruktad varelse som bäst kan beskrivas som en korsning mellan en spindel, geting och djuphavsfisk i storleken av två knutna nävar. Klippsylen besitter en skräckinjagande gadd som den använder när den försvarar sitt bo från ovälkomna gäster. Giftet i denna gadd är inte direkt dödligt utan har istället en stark och omedelbar paralyserande effekt. Å andra sidan leder ett stick av klippsylen nästan alltid indirekt till döden… I mycket små doser har ”sylisgiftet” en stark avslappnande och hallucinogen effekt. Användandet av substansen är förbjudet i lag, men det hindrar inte produkten från att säljas på den svarta marknaden för en ansenlig summa pengar.

Få Telmarer behöver dock frukta klippsylen eftersom den bygger sitt bo högt uppe på branta klippor ovanför stora ansamlingar av vatten. Endast den dumdristige äventyraren som bestämt sig för att klättra upp behöver oroa sig för klippsylens vrede. Ändå finns det de vars yrke är att göra just detta; att klättra upp längs de branta väggarna på jakt efter ”sylisnektar”. Denna uppgift kräver ett sinne av stål och en fenomenal skicklighet i klättring, samt förmågan att röra sig ytterst långsamt. Klippsylen är nämligen blind för allt som inte rör på sig.

Klippsyl av Anders Karls

Klippsylen är en skrämmande varelse med en väldigt eftertraktad nektar.

Klippsylens larver lever på den nektar som de vuxna djuren producerar. Sylisnektarn är en blå honungsliknande substans med otrolig smak och sötma. En liten mängd av denna kan få vilken måltid som helst att smaka gudomligt och att kunna bjuda sina gäster på en gnutta av denna produkt är ett tecken på stort välstånd och generositet. Att honungen även har en milt humörhöjande och ibland hallucinogen effekt bidrar till dess stora efterfrågan bland de rikare familjerna.

Yrket som nektarinsamlare går ofta i arv inom familjen eftersom de speciella färdigheter som krävs inte kan läras in någon annanstans. Tyvärr är dödligheten även stor bland de skickliga och därför skaffar medlemmarna av dessa familjer ofta många barn. Det finns ett fåtal släkten som specialiserat sig i denna bransch och bland dem är familjen Kár den mest framstående. Dödligheten i denna familj är mycket låg och många viskar om att familjen bär på en välbevarad hemlighet som lett till familjens framgång.

Annonser