Klädsel i Gokra

För en Gokrer är kläder något oerhört viktigt. De ska uppfylla två funktioner som båda är lika avgörande: De ska vara praktiska och de ska framhäva en personlig stil. Medan Delanjaner gillar att klä sig fint och propert är en Gokrer däremot mer inne på att framhäva sig själv och gärna sticka ut ur mängden. Därför är galna färgkombinationer, accessoarer och kläder de själva sytt, hittat eller modifierat väldigt vanliga. Men oavsett hur snygga (eller smaklösa, som Delanjanerna skulle säga) kläderna och accessoarerna ser ut är det mycket viktigt att de är praktiska och anpassade till klimatet.

Precis som i det övriga samhället syns också konflikten mellan norra och södra Gokra här, liksom den Delanjanska bakgrunden. I norra Gokra klär man sig mer som i Delanja (se texten om Delanjansk klädsel) även om mycket influenser kommit från södra Gokra. I söder finns en mer uttalat egen stil. Något som också spelar in är klimatskillnaderna. I södra Gokra är klimatet mer tropiskt, varför folk där gärna klär sig i tunnare och kortare kläder. Men eftersom Gokrerna är ett resande folk vet de också att uppdatera sin garderob efter omgivningen. En Gokrisk upptäcktsresande kan därför ha såväl vinterkläder som tunna linneskjortor i sin kappsäck.

Materialet är oftast ylle, bomull eller linne. Finare tyger förekommer givetvis (speciellt bland pirater och laglösa, som gärna “hittat” dessa) men dessa är mindre vanliga. Spets används flitigt, till skillnad från i Delanja. Däremot brukar speciellt Delanjanska adelsmän gärna bära ädelstenar på sina kläder, något alla – även pirater – anser är otroligt korkat. Varför göra sig själv till en måltavla? Alla Gokrer, speciellt piraterna, är dock mycket måna om att se tuffa ut.

Gokriska pirater

Gokriska pirater

Vanliga plagg

De plagg man använder är beroende av vilken position i samhället man har.

Som besättningsman på ett piratskepp är det vanligt att ha ett par uppsättningar kläder med sig på sina färder. Dessa tvättas och repareras ofta ombord på skeppet – man är mån om att kläderna ska vara i gott skick, för annars uppfyller de inte sin funktion. “En väl omskött rock räddar livet på dig i en storm”, är ett väl känt ordspråk.

Praktiska, gärna vädertåliga byxor är grundplagget för alla, oberoende av kön. Även om såväl kvinnor som män kan bära kjolar eller kiltar på land är byxor bättre anpassade till livet på ett skepp. Skjortor eller tunikor täcker överkroppen, och tröjor värmer gott då det blir svalare. Västar är vanliga, speciellt i kombination med skjortor, och ytterrockar används hellre än mantlar, som inte är praktiska att ha på ett skepp. Praktiska, stadiga skor eller stövlar används om man inte är barfota och hattar eller huvuddukar används för att skydda sig från solen.

Utöver detta är det värt att poängtera att en pirat gärna tänker på helhetsintrycket då hen klär sig. Hen ser gärna till att kläderna matchar (eller inte matchar över huvud taget, för att chockera) och bygger gärna på sin utstyrsel med accessoarer som skyddsglasögon, masker och rustningsdelar av läder eller metall. Färgerna kan variera enormt mycket och blir snabbt en statussymbol. Ju dyrare färger, desto bättre byte, desto rikare pirat. Det viktiga här är dock att framhäva sin egen personlighet snarare än att imponera på andra.

 

Text: Fredrik Westblom
Bild: Johanna Granvik

Annonser