Klädsel i Delanja

Delanjaner tycker om att klä sig fint. Man kunde lite spydiskt kalla det en nationalsport. Man är väldigt mån om sina kläder och går de sönder repareras de efter bästa förmåga. Ibland kanske de utslitna delarna av ett plagg tas bort och en ny del sys till. Delarna av det utslitna tyget som ännu går att använda används till något annat.

Adelsman med värja

Adelsman med värja

Ju högre upp en delanjan befinner sig på samhällsstegen och ju mer pengar hen har, desto finare kläder har hen också råd med. De rika låter sy upp sina kläder hos kända skräddare, medan en medelklass kanske har en tjänare som är skicklig med nålen. I de lägre samhälsstånden syr man vanligen själv sina kläder. Har man lite pengar kan man också köpa begagnade, vanligen lite tilltufsade, kläder som någon rikare person tidigare ägt. Det finns en hel handel inriktad bara på att sälja begagnade plagg.

De mest eftersökta materialen är silke och sammet. Fin tunn ylle är mycket uppskattad. Linne och bommul används främst i underkläder och tunna sommarkläder. Bommul importeras söderifrån medan linne odlas i Delanja. Ull fås från de egna fåren och vävs till en mängd olika yllekvalitéer, allt från grov vadmal till len satin. Silket är, liksom bommulen, en importvara.

Det här betyder dock inte att t.ex. jägare klär sig i silke och sammet i skogen. Materialen kan nog förekomma i detaljer i dräkten men mer praktiska material är vanligare, så som ylle och läder. Men inte heller en jägare med självrespekt visar upp sitt byte på marknaden i leriga stövlar. Klädeln hålls prydlig främst av artighet och respekt mot andra.

Alkemist

Alkemist

Vanliga plagg

Skjorta och särk utgör grundstenen i klädseln. Skjortorna är vanligtvis långärmade men för sommarbruk existerar även ärmlösa linnen. Dublett eller korsett är rätt vanliga komplement till skjortan. Den hellånga särken kombineras ofta med klänning eller annan lång dräkt.

Hosor, knälånga byxor eller hellånga byxor är vanliga. De hellånga byxorna anses kanske mer tillhöra de lägre samhällsklasserna medan formsydda hosor och de knälånga byxorna, med tillhörande strumpor, är vanliga bland adeln och de rika. Långa fotsida dräkter är också vanliga.

Kvinnor klär sig både i långa kjolar och klänningar och i byxor. En populär kombination är hosor, skjorta och en dublett som har hellånga sidor och är öppen från midjan ner.

Rockar används rätt allmänt i alla samhällsklasser. Deras längd varierar från hellånga till lårlängd. Mantlar används främst bland adeln och är vanligen knälång och täcker ena axeln.

Adeln använder vanligen skor eller stövlar med liten klack. På landsbygden anses stövlar mer praktiska, om man nu inte går barfota. Hattar och mössor används flitigt i alla samhällsskikt och de får gärna vara dekorerade.

Lönnmördare

Lönnmördare

 

Text och bild: Johanna Granvik

Annonser