Enkel pösskjorta

Det finns många olika sätt att sy en skjorta till lajv. De här instruktionerna är för en renässansskjorta med eller utan manchetter och krage. Manchetterna och kragen är valfria.

Tygåtgång = skjortans längd + ärmlängd + sömsmån
Tygbredd 130-150cm
Ta ett måttband och lägg det runt dig så att det motsvarar tygbredden: om måttet är löst på dig är tygbredden passlig. Tygets bredd kommer att utgöra omkretsen på skjortan: ju lösare desto mera pös.

Mått

A = Skjortans längd + pös + SM
B = ½ tygbredden (el. Den ½ önskade omkretsen på skjortan)
C = Ärmens längd + pös + SM
D = Ärmens bredd (minimum ärmhålets omkrets) + SM
E = ¼ av ditt halsmått

Tips innan du börjar: Bitarna kommer att se ganska likadana ut så det kan löna sig att markera dem så du vet vad som är framstycke, bakstycke och ärmar.

Klippning

De blåa linjerna markerar halsringningen. Om du gör en skjorta utan krage och manchetter behöver du inte klippa ut dem.

De blåa linjerna markerar halsringningen. Om du gör en skjorta utan krage och manschetter behöver du inte klippa ut dem.

 1. Vik tyget på mitten i längdriktning. Se till att kanterna matchar och att det inte finns rynkor i tyget.
 2. Markera A som en horisontell linje parallellt med nedre tygkanten och klipp ut. Klipp upp tygvikningen (markerat i rött) och ta bort stadkanterna.
 3. Rita en rektangel med måtten C och D på det ännu vikta tyget. C borde vara detsamma som resterande längden på tyget. Klipp ut så att du får två ärmbitar.
 4. Klipp ut två ärmkilar: rita en kvadrat med sidan 10-15cm beroende på skjortans storlek.
 5. Om du vill klippa ut manschetter kan du göra det nu.

    Manschettmått (om du syr manschetter: 1) Omkretsen på manschetten runt din handled + överlappaning (ca 2cm) + SM och 2) Höjden på manschetten + SM. Du behöver två bitar/manschett och det är bra att förstärka dem med lite limtyg.

 1. Klipp ut övriga delar du behöver (kragar, volanger, etc.)

Sömnad

 1. Vik framstycket på hälften och markera E längs övre kanten från mittvikningen ut, och ner längs den vikta kanten. Rita en böjd linje och klipp ut. Längs den vikta kanten markerar du igen E och klipper ut (denna linje kan också vara kortare men du måste kunna få huvudet igenom här.
 2. Vik också bakstycket på mitten och markera E längs övre kanten från den vikta mittpunkten. Markera halva E längs den vita kanten. Rita en böjd linje och klipp ut. Nu har du halshål och axlar på ditt fram- och bakstycke.

Halshål

 1. Lägg fram- och bakstycke mot varann räta mot räta så att axelsömmarna möts. Sy dessa med rak söm och zickzacka de råa kanterna.
 2. Vik ena ärmen på hälften i längdriktning och markera mitten vid ena ändan. Upprepa med andra ärmen.
 3. Dags att fästa ärmkilarna: Sy fast en ärmkil på ena långsidan av ärmen intill armhålet (se bilden nedan där den redan är sydd).
 4. Kontrollera ditt armhålsmått: Mät tätt runt armhålet och dela med hälften. Markera detta från axelsömmen ner på både fram- och bakstycket på båda sidorna om skjortan.
 5. Lägg ut ärmen på fram- och bakstyckena och nåla fast mittpunkten vid axelsömmen. Nåla fast de två ändorna vid dina armhålsmarkeringar (ärmkilen ska gå förbi denna punkt). Om det blir löst tyg kan du rynka ihop det vid axelsömmen. Det blir snyggare om rynkorna är vid axelsömmen än om de är jämt utspridda runt ärmen.
 6. Sy fast ärmen och zickzacka kanterna. Upprepa med andra ärmen. När du viker ut skjortan borde den nu se ut som ett +.
Här syns ärmkilen redan fastsydd i ärmen.

Här syns ärmkilen redan fastsydd i ärmen. Det extra pöset i ärmen är veckat runt skjortans axelsöm.

 1. Vik skjortan på hälften längs axelsömmen så att du får ett stort T. Se till att rätorna är mot varandra. Nåla de öppna sidorna på ärmarna och fram-och bakstycket ända till kilen. Vik in kilen och nåla fast så att den fästs vid både ärmen och kroppen av skjortan. Sy hela sömmen från ärmen, genom kilen till fållen på skjortan. Kom ihåg att zickzacka kanterna.

Sidosöm

 1. Fålla skjortan genom att vända fållen 1cm + 1cm mot avigsidan och sy fast den.
 2. Fålla halshålet: Vik in 0.5cm +0,5cm eller sy på kantband. Du kan också sy på krage och fodra halshålet (se dessa instruktioner).
 3. Ärmfållning:

Metod 1: Den enklaste ärmfållningen gör du genom att vika in 1cm + 2cm och sy så att du lämnar en liten öppning där du kan trä in ett gummiband eller snöre som veckar ihop ärmen så att den blir passligt pösig.

Metod 2: Fålla ärmen med 1cm + 1cm fåll. Sy ett band på insidan av ärmen, ca 5-10cm från nedre kanten så att det bildar en kanal och lämna öppet så pass mycket att ett gummiband/snöre ryms in. Då bildas lite rysch vid ärmfållen.

Metod 3: Sy manschetter på skjortan (instruktioner här).

 

Då var skjortan klar. Vill du dekorera den kan du sy på ett krås eller göra löstagbart krås. Eller sy på mera rysch eller varför inte spets. Inlägg om att sy manschetter och krage kommer i morgon.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Delanja, Gokra, Kläder, Mönster och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s