Enkla byxor

The same instructions can be read in English here.

Här finns instruktioner för att göra ett par enkla pösbyxor. Vill du i stället ha vida raka byxor räknar su bara med byxornas längd + SM och låter bli att lägga dragsko i fållarna.

Material och mått

Materials

Material (sytråden satt redan i symaskinen…)

  • Tyg (byxornas längd + pösigheten + SM)
  • Matchande tråd
  • Måttband
  • Knappnålar + 2 säkerhetsnålar
  • Krita
  • Sax
  • Snöre eller gummiband

Mängden tyg som går åt beror på dina mått och hur mycket pös du vill ha i dina byxor. Jag använde 140cm brett tyg vilket ger lämpligt med pös för min smak. Mitt höftmått (det bredaste stället på mig) är just under 100cm så det finns lite extra tyg i tygbredden. Om tyget inte är tillräckligt brett måste du räkna två längder.

Längden på byxbenet (och därmed tyget) bestäms av den önskade byxlängden plus mängden pös du vill ha. lägg till 10cm sömsmån (SM). Jag räknade med 100cm +10cm +10cm = 120cm.

Du behöver också mäta hur lång grenen är. Knyt ett band om midjan och mät från ryggraden, mellan benen, till naveln. Låt måttet vara rätt löst för det är inte kul ifall det sitter för spänt. Dela måttet på hälften och lägg till 5cm SM till det. Mitt blev 45cm.

Dags att sy byxorna

1. Vik tyget på mitten i längdriktning med räta sidan inåt. Markera grenens linje som två böjda kurvor på båda sidorna. Mina är alltså 45 cm långa.

markings

2. Nåla längs linjerna men inte så nära att du riskerar klippa i nålarna. Nåla också längs den vikta kanten. Klipp ut de två bitarna och klipp upp den vikta kanten. Nu har du två byxben. Ta bort nålarna.

cutouts

3. Nu behövs de två säkerhetsnålanrna. För att hålla koll på rätsidan på tyget viker du upp ett av de övre hörnen på byxorna och nålar fast säkerhetsnålarna på rätsidan av tyget på de båda bitarna. Förutom att du nu hela tiden vet vilken som är rätsidan så markerar det här också mittfram (MF) på byxorna.

safetypins

4. Ta den ena biten och vik den på längden, räta mot räta och nåla den öppna sidan. Sy ihop med vanlig raksöm och zickzacka eller overlocka kanten så att den inte resmar. Gör samma sak med det andra byxbenet.

pinnedup

firstseam

5. Nu när du har två byxben är det dags att fålla dem. Vik in 1cm plus 2cm mot avigsidan av tyget och nåla fast. Sy så nära den invikta kanten du kan men lämna en liten öppning för dragsko/gummiband.

hemming

De röda nålarna markerar öppningen.

6. För att sammanfoga de två byxbenen i grenlinjen, vik det ena byxbenet rätt väg och för in det i det andra byxbenet. På så vis har du dem räta mot räta och du kan nåla ihop dem längs grenlinjen. De två säkerhetsnålarna du lade in tidigare borde nu ligga mot varandra. Se till att byxbenens sömmar möts i mitten. Sy med rak söm och zickzacka/overlocka kanterna. Ett tips för att förstärka sömmen är att i grenkorset där alla sömmar möts sy några gånger över sömmarna för att de ska hålla bättre.

crotchseam1

The finished crotch seam

Den färdiga sömmen

7. Vänd byxorna rätt väg. Nu kan du prova dem och se hur de sitter. jag justerade midjelinjen en aning: Jag klippte bort en del av framkanten så att de inte skulle bli för höga. Bakre kanten var passlig.

Adjustment to the waistline

Den justerade midjan-

Starts to look like trousers!

Nu börjar det likna nåt!

8. Nästan klart! Ta loss säkerhetsnålarna och vik övre kanten 1cm plus 2 cm mot avigsidan för att skapa kanalen för midjans dragsko/gummiband. Sy igen så nära den invikta kanten som du kan. Kom ihåg att lämna en lite öppning mitt fram.

9. Nu kan du lägga i snöret eller gummibandet i byxbuntarna och midjen och byxorna är klara att användas!

Ready to wear. Yay!

Färdiga byxor!

Här är mina byxor. Jag använde ett lite stadigare bommulstyg. Jag hittade det för en spottstyver: 3€/m! Med 1,2m tyg, lite sytråd som jag hade hema och med gummibandet jag lade i beräknar jag att byxorna kostade mig ca 4€ att göra. Inte illa. 🙂

Hoppas de här instruktionerna hjälper dig att göra dina egna byxor. Kommentera och fråga gärna om instruktionerna. Eller skicka bilder på byxor som du gjort. Jag hjälper till vid behov och har också med komplicerade byxmönster.

/Jo

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kläder, Lajvförberedelser, Mönster och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s