Lajvförberedelser: Materialval

Dags för det andra inlägget i serien om lajvförberedelser, nämligen materialval till lajvkläder. Jag kommer kort att berätta om olika tygfibrer och deras egenskaper och se på vad man ska tänka på i sitt materialval. Jag jämför också priser för de olika materialen.

Vi kan grovt dela in tygfibrer i två huvudkategorier: naturliga och syntetiska. Naturliga fibrer är linne, bomull, ylle, silke, hampa. Syntetiska fibrer är bl.a. Polyester, nylon, akryl. Naturfibrer krymper i tvätten så ska man sy lajvkläder själv lönar det sig att tvätta tygerna först.

Silke är ett lyxigt material. Det är också rätt dyrt. Vill man använda silke i sin lajvdräkt men inte vill betala sig sjuk på det så finns det silkesefterlikningar av viskos och polyester. Vanligen kan man hitta dem bland gardintygerna. Fördelen är, förutom priset, att det inte är lika ljuskänsligt som äkta silke.

Linne finns i båge tunna skira sorter och grova sorter. Vanligaste linnen är enkelt vävd och kostar kring 15-20€/m. Går också att hitta billigare.

Bomull är förmånligare än linne och lättare att få tag på i olika vävtyper, färger och mönster. Det kostar allt från några få euron till 20€/m. Medelpris på en enfärgad bomull i lakanskvalitet ligger på kring 10€/m. Det blir mjukt och skönt efter några tvättar och användning. Tips: Det finns en lakanskvalitet i satinväv som är utmärkt för lajvskjortor. Den är mjuk och skrynklar inte så mycket som vanlig lakansväv.

Ylle är varmt och skönt i ytterplagg. Tyger med 100 % ylle är rätt dyra men ylleblandningar finns att få för 10-25€/m eller förmånligare om man har tur.

Ylle eller bomull/linne? Ylle är ett varmt material, kanske för varmt för sommaren när man helst har på sig tunnare, luftigare tyger. Men bomull och linne suger åt sig fukt vilket gör att man lätt blir nerkyld om kvällarna (och augustikvällarna kan vara rätt kyliga). Om kvällen kan ett tunt, mjukt yllelinne kan vara skönt att ha närmast huden eftersom ylle har egenskapen att det håller värmen även om det blir blött (jag brukar ha tunna yllestrumpbyxor på mig under byxorna/kjolen). Det betyder att även om man svettas så blir man inte nerkyld.

Polyester och andra konstfibrer är material jag helst undviker i mina lajvkläder. För det första andas de inte på samma sätt som naturfibrer och för det andra kan det vara brandfarligt. Konstfibrer görs av olja och är i grunden, väldigt förenklat, plastprodukter. De kan vara slitstarka men i kontakt med eld smälter de och kan orsaka andra gradens brännskador eller värre väldigt snabbt. Fördelen är att polyester erbjuder ett billigt alternativ till äkta vara i många fall: silke, läder och päls finns alla att få i konstgjord form och är mycket billigare än sina äkta kusiner. Se bara till att vara försiktig runt eld.

Det finns en mängd olika material. Allt behöver inte vara 100% naturfibrer. Det finns bra blandningar. Tygaffärer, loppis, mormors vind, kanske rent av gamla lakan. Det finns massor med material att välja mellan. Välj något som känns bra och ser bra ut och passar för din roll och lajvvärlden.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kläder, Lajvförberedelser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s