Lajvförberedelser: Planering av lajvkläder

Det börjar vara dags att planera sina lajvkläder så småningom. Är det något jag lärt mig under mina snart elva år som lajvare så är det att man aldrig kan börja för tidigt. En hel del av er har också säkert redan idéer för hur ni ska klä er. Här följer lite av mina tankar kring hur jag sätter ihop en lajvutstyrsel.

Det första jag gör är att tänka ut en bild av hurdan min dräkt ska vara: Hur ser den ut och vilka delar består den av? Skjorta och byxor, eller långklänning? Ska jag ha mössa eller hatt? Mantel eller rock? Vad har jag på mig om det är olidligt varmt och solen gassar och vad klär jag mig i ifall det plötsligt inte alls är 20 grader varmt utan ösregn och piskande vind?

Lajvkläderna ska uppfylla två funktioner:

  1. De ska passa min roll (och givetvis lajvvärlden) och framhäva den funktion och personlighet som rollen utgör.
  2. Kläderna ska hålla mig i lajvbart skick, alltså vara tillräckligt varma/svala för att jag ska klara av att lajva i dem. En obekväm lajvutstyrsel kan man ha ett tag men inte för länge. Ibland har jag varit tvungen att kompromissa.

lajvkläderplanering

Börja alltså med en bild av vad din roll ska ha på sig. Du kan teckna den, skriva ner en lista över plagg eller bara ha den i ditt huvud. Visionen är det viktigaste. Inspiration får du av de konceptbilder vi publicerar och vi spelledare hjälper gärna till och bidrar med extra inspirationsmaterial. Våga fråga. 😉

När du har på det klara hur du ska klä dig måste du lista ut varifrån du hittar alla kläder. Det finns många sätt att fixa plaggen:

  • Använd någonting du redan har i din (lajv)garderob.
  • Modifiera ett gammalt plagg.
  • Låna av andra lajvare (vissa av oss har massor av lajvkläder)
  • Hyr kläder (av andra lajvare eller från kläduthyrningar)
  • Det går att köpa lajvkläder antingen som nya eller begagnade.
  • Sy det du inte hittar någon annanstans eller få någon som kan sy att hjälpa dig.
  • Om tygaffärens priser känns oöverkomliga kan man ibland hitta tyger på loppis (eller kläder som man kan ta tillvara materialet ifrån).
  • Du kan byta till dig saker med andra lajvare.

Sist och slutligen är det två saker som styr hur du gör dina val: Mängden tid och pengar som du har till förfogande. Färdiga lajvkläder kostar en hel del att köpa, liksom lajvvapen. De är alltid förmånligare att göra själv men det tar å andra sidan mer tid. Så det gäller att fundera ut vad du vill satsa på.

Det kan t.ex. gå så här: Du hittar en skjorta på loppis och modifierar kragen, done. Du hittar mormors yllejacka som du lagar om till en väst, done. Du syr byxor, fixar skor, lånar hatt och köper latexvapen, done. Grattis, du har en lajvutstyrsel! Här finns några exempel på mina tidigare lajvdräkter (engelsk text).

Så ja. Det kan ta tid att planera och sätta ihop en lajvutstyrsel. Bäst är att börja i tid och fundera på vad du vill ha på dig. När du kommit fram till det är det dags att börja fundera på vilka material dina kläder ska ha, och det är temat för nästa del i vår serie om lajvförberedelser: Materialval. mer om det nästa vecka.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kläder, Lajvförberedelser, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s